· 

Ook ik wandel

Wandelroutes


17 april 2017.
Vanmorgen een de Pauperpadroute ( www.pauperpad.nl) van Poort tot 't Oord gelopen samen met mijn nicht Fenneke. Het was voor herhaling vatbaar.

De Maatschappij van Weldadigheid heeft een even unieke als kleurrijke historie: de bevlogen generaal Johannes van den Bosch start in 1818, geheel naar eigen inzicht, een sociaal experiment met de oprichting van een ‘proefkolonie’.30 april 2017.

 

Vandaag het jonge Wendelbos https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/wendelbos gewandeld de wandelroute die in het bos is aangegeven sluit aan bij het Waterloopbos en is in het begin van deze eeuw aangelegd als nat loofbos met populieren, wilgen en elzen. Op de drogere gronden staan eiken, kersen en essen.

 

 


14 mei 2017

 

Route Wildenberg in het Reestdal gelopen. Volgens Het Drentse Landschap één van de mooiste wandelroutes die ze kunnen aanbieden. Het is een afwisselende route over de heide, langs een prachtig ven, door het bos, langs akkertjes, eeuwenoude boerderijen en prachtige hooilanden. Ik kan dit beamen het is inderdaad een hele mooie route. Volgens opgave zou de route 7 km zijn maar ik denk dat ik de verlengde route heb gelopen want het was ruim 11 km. Ik heb genoten van de vogels die fluiten en tjilpen. Ook de Koekoek heb ik gehoord. En ben bijzonder blij met het waarnemen van de grote bonte specht. Het was een mooie en fijne wandeling.25 Mei 2017

Vandaag om 08:30 Fenneke opgehaald om een Pauperpadroute ( www.pauperpad.nl) te wandelen. Veenhuizen - Boeiend rondje. Een wandeling over de woeste gronden op de grens van Drenthe en Friesland. De Kolonie van Weldadigheid werd gesticht door Generaal Johannes van de Bosch. Arme stedelingen kregen er in ruil voor hard werken onderdak, eten, scholing en medische verzorging. In Veenhuizen werd een dwangkolonie opgericht. Misdadigers, wezen en ongure types werden heropgevoed tot deugdzame burgers. We wandelden langs gebouwen van het voormalige gevangenisdorp en landerijen die bij de kolonie behoorden. Ook wandel je langs de bierbrouwerij "Maallust" en de Kaasmakerij "Kaaslust". De route van ruim 16 km brengt je ook naar de begraafplaats Veenhuizen - Eikenlaan 'Het vierde gesticht'. Waar men gerangschikt en met standsverschil begraven werd de "verpleegden" Katholiek, Hervormd, Joods gescheiden van elkaar er werd je ging hier naamloos onder de zoden.   Ook de voor de ambtenaren gold deze scheiding met het verschil dat er wel een graafsteen met naam op je graf kwam. Het was weer een boeiende en interessante route. Op naar de volgende Pauperpadroute die bij Ommerschans.


11 juni 2017

 

Op vakantie in Zuid-Afrika een kleine wandeling gemaakt in de bush onder begeleiding van twee rangers. 


12 juni 2017

 

In Swaziland bij Nkambeni Safari Camp een wandeling gemaakt, zonder rangers. Een geweldige ervaring.


2 juli 2017

 

Naar de twee wandelingen in Zuid- Afrika en Swaziland vandaag gewandeld in Nederland bij Nederland. Ik had thuis mijn keuze gemaakt en deze was gevallen op de 8,8 kilometer lange route. Toen ik aankwam was er net een groep voor mij aangekomen en deze waren nogal behoorlijk luidruchtig ik zet daarom flink de pas erin om zo een afstand te creëren, maar naar een km of 2 bogen zij rechtsaf en ik ging rechtdoor. Bijna bij Blokzijl aangekomen trok er een dikke regenbui over en er was geen enig moment dat je ergens kon schuilen dus maar gewoon doorgelopen. Weer richting Muggenbeet zaten er twee zwanen met jongen in het land en één van de zwanen begon te blazen en na een eerdere ervaring  met blazende zwanen maar met een grote bocht erom heen gelopen. Dat waren ook de twee hoogtepunten van deze wandeling, want verder was het niet zo spectaculair. Mooie natuur dat wel....... maar verwend de voorgaande wandeling. 

23 juli 2017

 

Gisteravond lopen te bedenken waar ik vandaag ging wandelen. In eerste instantie had ik een route uitgezocht bij Sleen. Vanmorgen heb ik me bedacht want ik heb mijn jaarlijkse ritje naar de Eemshaven nog niet  gehad en daarom heb ik mijn plan gewijzigd. Ik had een nieuwe wandelroute uitgezocht namelijk een Rondje Dollard en dorpen. De route start bij het sluizencomplex Nieuw Statenzijl. Deze route bevindt zich op de grens tussen land en water en de grens tussen Nederland en Duitsland. Je wandelt door dorpen als Drieborg, Oudedijk en Kostverloren. Je kan de route verlengen door over het Marcelluspad dwars door het riet naar de vogelkijkhut de "kiekkaaste" te wandelen. weer terug aangekomen bij  de sluizen van Nieuw Staten Zijl wordt je nog getrakteerd op een tekst van de volkszanger van Groningen Ede Staal. Ik vond dat ik een goede keus had gemaakt want het was een bijzonder mooie route door de polders die vol stonden met aardappels, graan, rogge en sukerbijten. Ik was zo in een euforische stemming en zong de hele wandeling ook al de volgende zin (is ook het enigste stukje wat ik ken van de tekst) van Acda & de Munnik "Ren Lenny ren"dat ik zelfs wilde gaan hardlopen, maar dit heb ik toch maar niet gedaan. Een geweldige dag gehad.


12 Augustus 2017

De Nikon D5500 is de eerste spiegelreflexcamera van het DX-formaat met een kantelbaar touchscreen. Dankzij dit grote 3.2'' scherm kunt u eenvoudig foto's en films maken vanuit allerlei interessante nieuwe standpunten. Door op het gevoelige touchscreen te tikken, stelt u scherp en maakt u de opname. Maar ook past u instellingen aan zoals het diafragma, de ISO-gevoeligheid en de sluitertijd.

De beeldsensor van de D5500 is speciaal ontworpen zonder optisch laagdoorlaatfilter (OLPF) en samen met een resolutie van 24,2 megapixels zorgt dit voor ongelooflijk scherpe details. En dankzij continu-opnamesnelheden van maximaal 5 beelden per seconde legt u ook snelle acties of gezichtsuitdrukkingen op het juiste moment vast. Natuurlijk deelt u vervolgens via de ingebouwde WiFi.

Je denkt natuurlijk wat moet dat filmpje van een camera nu op de wandelblog. Nou dat was de aanleiding voor de  wandeling(en) van vandaag. Vandaag heb ik een andere camera gekocht nl. de Nikon D5500. Ik zeg speciaal een andere en geen nieuwe, want het is een occasion, maar niet te onderscheiden van een nieuwe. Gisteravond besteld en vanmorgen opgehaald bij Cameranu  op Urk. In de auto de camera in gebruik gesteld en op naar de haven van Urk. Daar aangekomen was het een smeltkroes van Duitsers, Japanners, Chinezen en andere nationaliteiten. In mijn sas met de nieuwe aankoop aan een wandeling begonnen.

Het was een gedeelte van de Stegentocht deze gaat langs het Museum "Het oude Raadhuis"

en langs de Bethelkerk naar de vuurtoren. Vanaf de vuurtoren via de Staverskade over de houten steiger langs de westelijke havendam met op de kop van de dam een havenvuur. over de dam weer terug naar het Urkerstrand en door enkele kleine straatjes naar de Oost Havenkade. Langs de oude werf en de Oosthaven en Westhaven komt de route langs de oude werf   en op de  Dormakade  waarna ik via de Klifweg en de Burgemeester Schipperkade weer bij de auto kwam.


Maar niet helemaal tevreden met de korte wandeling ging het weer huiswaarts en stopte ik net buiten Kraggenburg bij het Voorsterbos om de Stienteroute nog te wandelen. Deze had ik al vaker willen lopen maar omdat het een relatief korte route ben ik hier niet naar toegegaan, maar nu omdat ik er langs kwam, was dit een mooie aanvulling. Het is een mooie afwisselende boswandeling langs poelen, over bruggetjes en door loof- en naaldbos. En kom je langs de Zwolse Vaart uiteindelijk weer op de camping achter het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Ik was in korte broek gaan wandelen maar weet nu weel waarom je in het bos beter met lange broek kan gaan wandelen. Brandnetels zorgen ervoor dat het nu nog onaangenaam jeukt. 3 september 2017

Vanmorgen lekker vroeg op pad om te gaan wandelen in het Holtingerveld. Het startpunt was bij de Toegangspoort Holtingerveld. Daar kan gekozen worden uit drie thematische wandelroutes. Ik heb gekozen voor de oorlog route een route van 8,5 km lang. Deze voert je langs de schaapskooi naar waar in de tweede wereldoorlog hangaars stonden en de Duitsers waren begonnen met het aanleggen van een vliegveld (Vlieghorst). Op sommige plekken in het Holtingerveld is er een grote hoeveelheid zand afgegraven voor de aanleg van dit vliegveld en dit werd afgevoerd met een goederentreintje een deel van dit spoorlijntje is opgegraven. Er zijn veel bomkraters te zien, deze zijn ontstaan door het veelvuldig bombarderen door de geallieerden. Wandelend door de prachtig bloeiende (dop)heide kwam ik via het uitzicht platform bij de Hunebedden. Tussen de heide zijn er van allerlei ander planten en mossen te vinden zoals Kamperfoelie, Brammen (Drèents = broam of brummel). De Heikikker werd ook door mij gespot maar was te snel voor mijn camera. verder naar het Hunehuis, waar ik de route  even bijster was en ik weer bij het vliegveld aankwam. Bordje gemist! Toch maar weer via een ander pad teruggelopen, waar ik uiteindelijk weer op de route terugkwam. Via heide velden, vennetjes kwam ik bij de zandverstuiving. En net toen ik dacht dat het paradijs maar hemelsbreed 5 kilometer van mijn huis is, werd dit verstoord door het lawaai van een oud militaire voertuig. Een lokaal bedrijf heeft namelijk een gat in de markt gevonden om door met een een oude zes tonner zich te verhuren en via de oude tankbannen de mensen een onevenaarbare ervaring aan te bieden. Jammer! Naar enkele kilometers en al vele paddenstoelen te hebben gespot kwam ik dan uiteindelijk weer bij de toegangspoort en ging het weer huiswaarts. Ik realiseer me dat ik in een mooi stukje Drenthe woon.


8 Oktober 2017

 

De laatste van de drie Pauperpaden van de Koloniën van Weldadigheid in Nederland  met Fenneke gewandeld. Maar of het gezegde "Lest best" opgaat kunt u verder lezen. Om kwart voor één vertrokken wij om naar Ommerschans te rijden.De Ommerschans is de eerste in de reeks Koloniën waar bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen werden tewerkgesteld. Bij de oude verdedigingsschans uit de 17de eeuw , deze is aangelegd in 1625 op kosten van Groningen en Friesland gebouwd als vestingwerk, als verdediging tegen de destijds naar het noorden oprukkende Spaanse troepen, .de auto geparkeerd. En met veel zin en met veel plezier aan het wandelen gegaan( enthousiast dus).

Naar de normale aanvang prikkelen de goede route gevonden. En kwamen al gauw langs een huis wat de oude dominees woning bleek te zijn. Met goede uitleg erbij steeg het plezier om de wandeling door te zetten. Maar na het "limiethuisje" kwam er eigenlijk niet zoveel bijzonders meer en werd het meer een "paddenstoelentocht". De paddenstoel kwamen in allerlei soorten voor en werd veelvuldig door mij gefotografeerd. Door Balkburg en langs de molen "de Star" werden we weer het bos in gestuurd en kwamen we langs de visvijver en over de stepstones  weer richting Ommerschans. Nadat we het pad in eerste instantie hadden gemist weer een stukje teruggelopen waar dit pad  tussen de loslopende koeien doorging. Verder over een modderig pad kwamen we uiteindelijk weer bij de auto. Hier nog een foto gemaakt van de verdedigingsschans en weer naar huis. Tot de conclusie gekomen dat het "Pauperpad" van Ommerschans niet helemaal is wat we er van verwacht hadden. Op zich was het een leuke wandeling maar het miste totaal het verhaal van de  Koloniën van Weldadigheid en dit is erg jammer. Voor het volgende Pauperpad moeten we de grens over naar België in Wortel/ Merkplas bouwde Johannes van den Bosch  in de Zuidelijke Nederlanden (België) een vrij en onvrije kolonie.


7 t/m 9 november 2017 3 dagen Luxembourg Mullerthal


26 november 2017

 

Vanochtend de wandelschoenen weer aangetrokken en naar Wittelte vertrokken voor een ochtendwandeling. De auto geparkeerd aan De Broeken en met de routekaart op de mobile aan de wandel. Ik had de routekaart via internet maar had deze niet gedownload en op de steppe had ik geen bereik dus maar zonder kaart lopen. Dit bleek nog een hele opgave want het was niet echt goed aangegeven en bewegwijzerde wandelroute. Af en toe weer een aanwijzing en lopend op mijn gps kon ik een redelijk rondje lopen. Begonnen bij het Oosterzand wat vroeger stuifzand was rond 1900  aangeplant is met hoofdzakelijk dennen. En verder  via een erg afwisselend pad rond het mooie Brandenveen. De route sluit weer aan op het wandelbeleefpad op het landgoed Ooster- en Westerzand en volgt het oude "turfvaartje"  Het oude vaartje is gegraven als zijtak van de Drentse Hoofdvaart en hier kon dan de turf per schip worden afgevoerd. De Sijsjes waren veel aanwezig en ook de Zwarte Specht liet zich veel horen met zijn getik maar was moeilijk te zien en te fotograferen.  Het Brandenveen is een onderdeel van het grote Holtingerveld. Het was een mooie wandeling

7 januari 2018

 

Wendelbos

 

Na alle feestdagen vanmorgen redelijk vroeg op pad om een nieuwjaarswandeling te maken. Ik wilde eerst naar Schokland gaan om een rondje via het Ketelmeer en dan weer terug naar Schokland te lopen, maar toe ik langs het Waterloopbos kwam, besloot ik om daar maar te lopen.  Het werd het Wendelbos dat aansluit op het Waterloopbos en had hier al vaker gelopen.  Het was redelijk koud vanmorgen maar dit weerhield mij niet van deze fikse tocht. Na eerste langs een aantal schaalmodellen gelopen te zijn kwam ik aan de  Zwolse vaart waar de Meerkoeten en Eenden vrolijk dobberden, maar plots was er paniek, omdat er een Buizerd in buurt was. Deze vloog net voor mij weg. Verder over een pad met veel bevroren plassen en omgevallen bomen, waarschijnlijk door de storm van vorige week, kwam ik bij het vliegveld  "de Voorst"  hier de weg overgestoken om de lange route te lopen.  Net aan het begin van deze etappe zat een pracht van een roofvogel op een tak. Ik naderde deze heel voorzichtig tot deze mij in de gaten kreeg en wegvloog. Ik denk dat het de vrouwelijke Blauwe Kiekendief is geweest. Op dit moment werd er volgens mij  ontzettend veel endorfine door mij aangemaakt, want ik voelde mij "high" van gelukVerder langs het wuivende riet werd er boven in de lucht al door de vliegtuigen de landing ingezet voor Schiphol. Dit wordt straks nog wat als vliegveld Lelystad open gaat voor de vakantievluchten. Enfin op een moment komt er van achter mij een woez woez geluid en kijk ik om zijn het twee zwanen op volle snelheid die voorbij komen vliegen. Weer bij de Zwolse vaart aangekomen zie je aan de overkant het park de "Netl de wildste tuin", waar je wordt  geconfronteerd met de MIG21 straaljager die hier staat. Het pad wat ik nu volg heeft wel wat Zweeds met het huisje op een eiland. Ik vind het een fantastische wandeling en heb deze dan ook al vaker gelopen en zo denkend begin ik spontaan te lalalaen en wel mijn guilty pleasure de "le quattro stagioni" of zo wij nederlanders zeggen "de vierjaargetijden" van Vivaldi.  Nog een klein stukje en ben weer in het Waterloopbos nog wat zwanen, reigers en eenden gespot en kom ik weer na 19712 stappen bij de auto aan. Het was een fantastische wandeling.

Commentaren: 2
  • #2

    Fenneke (zondag, 07 januari 2018 19:09)

    Haha, de vier jaargetijden. Mooi verhaal en mooie omgeving!

  • #1

    Fenneke (zondag, 08 oktober 2017 20:22)

    Gezien de foto's was het een mooie wandeling, met als hoogtepunt de stepstones :). Ik kijk uit naar het Pauperpad in België!