· 

Vriendendag

Naar twee keer met de vrienden naar Portugal te zijn geweest, was er de behoeft om toch wat te gaan doen met de Portugalgroep. Er werd een plan gemaakt en het was al gauw besloten om een rondvaart te gaan maken in de haven van Rotterdam. Afgesproken dat we om 09:00 uur vertrokken vanaf  het verzamelpunt bij Gert en Anneke, Ik zou Elly en Klaas ophalen en Gerrit en Corine kwamen hier ook na toe. Na dat de coördinaten voor de boot waren uitgewisseld gingen we op pad. Na een voorspoedige reis kwamen we om ongeveer 10:45 uur aan bij  de parkeergarage onder de Erasmusbrug (de Zwaan), waar je ook zo na de ticketoffice loopt, maar omdat het allemaal al van te voren was geregeld en de boot van  rond twaalf uur was besproken gingen er stemmen op om eerst wat te drinken, maar eerst moesten de tickets nog wel worden opgehaald.De kassière kon toen ons het voorstel doen om de boot van 11:00 uur te nemen. Tevens werden de kaartjes omgezet in de Combi Spido Ticket dat als we de terug kwamen gelijk ook een entreeticket hadden voor het Maritiem Museum. We konden dus in één rechte lijn doorlopen naar de boot. We begonnen benedendeks met koffie en appelgebak wat een ieder zich goed liet smaken. Na de koffie ging het na he bovenste dek, hier heb je zicht op de indrukwekkende skyline van Rotterdam.  Door de luidsprekers werd er uitleg gegeven in  vier talen en er werd verteld over de werven en dokken. Indrukwekkend zijn de gigantische laad en los kranen die de miljoenen containers die hier worden gelost en overgeslagen en geladen. Ook bijzonder vond ik het om de oude terminal van de Tor line nu vanaf de ander kant te zien en waar inmiddels de DFDS boot naar Felixtowe drie keer per dag vertrekt. Er werd een zeehond gespot op een strandje maar deze was wel een beetje dun. En bleek dus een kunstwerk te zijn. We voeren over de maastunnel waar aan beide kanten van de Maas grote lucht inlaten staan om de lucht te verversen. Deze witte gebouwen met groen uitgeslagen koperen daken, werden eerst door sommigen inclusief ikzelf gezien als Moskeeën. Natuurlijk ontbrak ook de Euromast niet, hier waren sommige waaghalzen druk aan het abseilen. Toen kwamen we aan bij de  ss Rotterdam, dit was ooit een gerenommeerd cruiseschip wat nu zijn eind bestemming in Rotterdam heeft gekregen als  een hotel. Dit hotel heeft nu zijn vaste plek gekregen bij Katendrecht of   'De Kaap'  dit was een beruchte wijk die bekend stond om veel drank, geweld en prostitutie. Zeemanskwartier, hoerenbuurt, Chinatown, omdat hier de grootste concentratie van Chinezen was. Bij de Kop van Zuid  aangekomen zie je het hoofdkantoor van de   "Holland -Amerika Lijn" en je hebt een geweldig uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline. Na weer afgemeerd te hebben, gingen we naar het Maritime Museum Rotterdam.

 

 

 

 

 

Bij het Maritiem Museum werd eerst koffie gedronken en vervolgens werden de decken 1 en 2 bezocht. waar op deck 1 een tentoonstelling is over Nederland waterland en het wonen op water. En de maritieme geschiedenis van zes eeuwen. Op deck 2 kan je jezelf op een cruiseschip wanen door even aan boord te gaan  van een echt cruiseschip. Op deck 0 kan je een offshore experience doen waar iedereen wel erg enthousiast over was. Naar eerst een uitleg hoe je moest handelen op booreilanden als er wat fout ging, kon je met harde pet en veiligheidsvest naar boven waar er een zeewind werd gesimuleerd en waar allemaal kleine proefjes en testen gedaan konden worden wat bij sommige vrienden toch ook wel weer enige vorm van competitie opleverde. Na de lunch gingen we naar het buitenterrein waar nog van alles te zien was zoals een vuurtoren en een carrier om de containers van  of op de vrachtwagens te zetten. Kranen en ander zaken die in de haven werden gebruikt. Ook de op stoom aangedreven graanelevator is een topstuk. na veel oude stoomboten en nog een wandeltocht van 2,5 kilometer kwamen we weer bij de Erasmusbrug waar de auto stonden.. Overlegd dat we bij Joris in Nunspeet nog gingen eten, namen we afscheid van Rotterdam wat een hele geslaagde dag was en is aan te bevelen aan een ieder die een geweldige dag wil doen in eigen land. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0