· 

Zuid Afrika

Mijn reis naar Zuid Afrika en Swaziland

Na vier jaar op een rij naar Schotland te zijn geweest was het tijd om wat anders te gaan doen en doe ik een groepsreis naar Zuid Afrika. Dit zal voor mij een nieuwe ervaring worden omdat ik de laatste jaren altijd alleen op reis ging.

 

Op 6 Juni vertrek ik via Amsterdam naar Johannesburg voor een groepsrondreis met Fox reizen.

 

Het reisprogramma van deze rondreis
JohannesburgOhrigstad | Panorama Route | Kruger Park | Swaziland | Hluhluwe | St. Lucia | Drakensbergen | Johannesburg

 

Rondreis

Dieren

Mensen


KLM

Boeing 777-200 – specificaties

  Spanwijdte: 60,90 m  
     
  Lengte: 63,70 m  
  Kruissnelheid: 900 km/h  
  Max. bereik: 13.400 km  
  Max. aantal passagiers: 318  
  Gemiddelde stoelafstand    
  World Business Class: 63 in/160 cm  
  Gemiddelde stoelafstand    
  Economy Class: 31 in/79 cm  
  Gemiddelde stoelafstand    
  Economy Comfort-zone: 35 in/89 cm  

Vrijdag, 5 mei 2017

Een nieuwe lens gekocht voor de vakantie. Was niet de bedoeling maar omdat vorige week de andere lens kaduuk ging, moest er een nieuwe komen. Het is de  Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD geworden.

Een groothoeklens. Eerste instantie heb ik gekeken naar een telezoom lens,

maar deze zijn nogal kostbaar en Tamron heeft ook een aardig bereik. En het voordeel is dat je nu één lens mee neemt en niet voortdurend hoeft te wisselen. 

Dinsdag, 9 mei 2017

Vandaag mijn DTP prik gehaald. Dit was nodig omdat de laatste keer dat ik ben ingeënt tegen DTP meer dan 10 jaar geleden was. Tegen malaria heb ik niets nodig omdat ik buiten het malaria seizoen op vakantie ga. Ook tegen gele koorts is geen inenting meer nodig. Mijn medisch paspoort is bijgewerkt.


Vrijdag, 2 juni 2017

Vandaag was mijn normale part time dag, maar ook mijn eerste vakantiedag. Ik ben vandaag maar eens gaan kijken wat ik allemaal ga en zal meenemen. En na veel wikken en wegen is er weer veel in de kast teruggelegd, want het zag ernaar uit dat ik in plaats van een koffer een verhuiswagen mee moest nemen. Ook of ik de laptop meeneem of de tablet waar ik nu dit mee type is nog een dingetje. Allemaal dus van die onbelangrijke zaken waar ik me momenteel druk over maak.


Maandag 5 juni 2017

Vanmorgen vroeg de  wekker om 04:35 af laten lopen voor in te checken en een stoel te reserveren. Ik had gekozen voor stoel 24D. De print die automatisch wordt gedaan vermelde echte een hele andere zitplaats precies in het midden en dit wilde ik niet. Dus er was al paniek  's morgens vroeg. Maar naar nog eens kijkend op mijn instapkaart die ik via de KLM app gekregen had was het storm in een glas water, want uiteindelijk zit ik in een stoel bij het gangpad.


 

                                                               Dinsdag 6 juni 2017

 

 

 

 

 

Vanmorgen om kwart over vier opgestaan. En na nog wat zaken thuis hebben afgehandeld, reed ik om ongeveer 5 uur weg. Het was druk bij de weg, maar had het wel verwacht, zo direct naar de Pinksterdagen. Om ongeveer acht kwam ik aan bij de parkeerplaats in Aalsmeer waar de bus net voor mijn neus wegreed. Na 20 minuten kwam er een bus en deze bracht mij dan uiteindelijk naar de vertrekhal. Daar aangekomen ging de bagagedrop snel en was het op weg naar de  security en douane, ondanks de berichtgeving over lange wachttijden viel dit allemaal reuze mee en was het in een kwartier /gepiept. aangekomen bij gate G12, bleek dit een gate te zijn voor de vliegtuigen die op het platform blijven staan en waar je met de shuttle bus naar toe wordt gebracht. In het vliegtuig werd er omgeroepen dat er een stewardess ziek was geworden en er een vervangster is opgeroepen, maar deze vast stond in het verkeer. Het slot zoals dat genoemd wordt, werd gemist en kregen een nieuwe vertrektijd om 11:30. Een vertraging van een uur maar de captain zei dat er extra brandstof was getankt zodat er wat harder kon worden gevlogen om de tijd in te halen. Eenmaal in de lucht werd er gevlogen via Bergen op Zoom, via Parijs werd er gekoerst naar Marseille waar de Middellandse Zee werd overgestoken. Nu vloog ik over delen van Afrika waar je alleen op het nieuws maar van hoorde nl Algerije en Libië en over de grootste zandbak van Afrika de Sahara Woestijn en via Centraal Afrikaanse Republiek uiteindelijk naar Johannesburg waar om kwart voor tien geland werd. De vlucht duurde 11 uur en is een hele lange zit, maar dankzij de goede verzorging aan boord en het entertainmentsysteem was het doen. Op OR Tambo International Airport in Johannesburg moest er eerst nog door de douane en daar na de bagage ophalen. De gids van Fox reizen was aanwezig en stelde zich voor als Jolanda. Na nog wat papieren rompslomp waren de 32 deelnemers compleet en gingen we naar de bus de captain was Jack.

 

Natuurlijk kon je op je vingers nagaan dat de hele bus al zong Heyo captain Jack. Het was nog drie kwartier rijden naar het hotel en kwamen daar rond half twaalf aan, onderweg had Jolanda ons al verteld dat we de volgende morgen om half acht weer weggingen. Dus na nog een versnapering ging een ieder naar zijn kamer.

 
                                                                                                         Woensdag 7 Juni 2017

 

 Vanmorgen voor zessen weer op want de kofferjongens haalden tegen die tijd de koffers op en om half zeven ontbijt en om half acht vertrok ik weer met de bus naar een nieuwe halte op de route. Ik ging met de groep naar het voortrekkers monument in Tshwane / Pretoria. In en bij dit Voortrekkers monument is de grote trek van deze voortrekkers helemaal verbeeld op de muur van de oorlog in beeld gebracht als beeldhouw werk binnen in dit monument. Het ging ongeveer zo dat de Britten steeds meer macht kregen in de Kaap provincie dit tegen het zere been van  Piet Retiefen de Boeren en deze trokken over het voortrekker pad richting het achterland en voerden hier een waar schrikbewind door de toen de oorspronkelijke bewoners de Zulu's uit te roeien. Daarom heet de rivier die hier loopt, ook de bloedrivier. De uiteindelijke man die leider werd van het nieuwe Zuid Afrika was Pretorius waarna het huidige Pretoria is vernoemd. Daarna deden we een stadstoer door Pretoria om uiteindelijk bij het meters hoge standbeeld van Mandela te komen. Verder ging het richting het noorden en werd er onderweg bij een tankstation waar winkels en restaurant/ snackcorner was geluncht en flappen gestapt. Weer in de bus kwamen we langs dorpjes als Middelburg en Belfast deze route gaat langs de zuidelijke kant van de Drakensbergen. Uiteindelijk kwamen we in Lydenburg waar een ieder naar de spar moest voor nog eens een andere steker. Zuid Afrika kent weer een andere steker eentje met drie polen, deze zit niet bij  niet bij de normale set van wereldstekers. Weer onderweg wet het landschap gekenmerkt door aan de ene kant de ondergaande zon en de andere kant de Maan. Vandaag ook het eerste wild gespot wat antilopen en hoevigen. Ook gilde onze gids nog dat ze een jakhals of iets dergelijks zag maar ik heb het niet gezien. Uiteindelijk aangekomen rond een uur of half zes bij Hannah Lodge Dit is een particulier reservaat van ongeveer vlakbij Ohrigstad. Daarna gegeten en nog een sapje gedronken. Het was alweer een hele lange dag.  Morgen weerom 5 uur op om vervolgens een gamedrive te doen. Slaap ze.

 


 

Donderdag 8 juni 2017

 

 

 

Het wordt de dag van de gamedrives, eerst vanmorgen al eentje gehad om 06:30u. Ik werd vanmorgen met de groep afgehaald door een open voertuig en gingen zo vanaf Hanah Game Lodge, de bush in het was geweldig om de zon op te zien komen en wat lekker dat we na toch relatief koude nachten weer opgewarmd werden. Bij het vertrek werden direct al struisvogels gezien. Deze weren uitgebreid gefotografeerd net of we  de hele vakantie niks meer tegen zou komen. De chauffeur had gezegd dat bij elk beweging er stop gezegd moest worden en ook of er dieren worden gezien dan clockscale zeggen waar gezien. Er werden waterbokken, impala’s, Koedoes,  en twee van de big five de giraf en de buffel. Ook werden er tal van planten en struiken gezien. Vogels waren er ook genoeg. Het was zondermeer een bijzondere rit. Daarna werd er ontbeten en om half tien zouden weer de bus in. Nu ging het richting Rondavels waar er getrakteerd werd op prachtige uitzichten dat het een beetje heiig was nam iedereen voor lief. Verder ging het naar Bourk’s Luck Pothols met weer magnifieke uitzichten op de Blyde River die hier doorloopt en een canyon gevormd heeft met wildwaterstromen en kleine watervalletjes. Verder naar de Berlin Falls, en relatief kleine waterval wat nog steeds deel uitmaakt van het Drakensberg gebied. De route ging verder naar God’s Windows een prachtig vergezicht over de Drakensberg. Hierna werd geluncht bij Harrie’s Pannekoek in het dorpje Graskop in Pilgrimsrest werd nog een oud benzinestation gefotografeerd. Het ging weer terug richting Hannah Game Lodge om naar een fenomenale zonsondergang te kijken. En te dineren en vervolgens ons weer klaar te maken voor een tentenkamp in het Krugerpark morgen.

 


 

                                                                                                               Vrijdag 9 juni 2017

 

 

Vandaag was het uitslapen werd om 06:30 wakker door de vogels, maar was ook geen straf. Het was vanmorgen een uitslaapmorgen in verhouding tot de voorgaande morgens want we gaan weg om 09:00 uur en gaan vandaag wederom een spannende tegemoet. We gaan naar het Krugerpark waar de dag zal worden afgesloten met een wildbushride van uit Nkabenhi. De route ging voor het eerste gedeelte weer langs dezelfde als hoe wij gisteren naar Hannah logde werd gereden via Graskop. Er werden buiten de bus nog wat foto’s gemaakt van de logde en van enkele struisvogels die passeerden. En toen ging het verder, maar de bus werd omgedraaid , omdat men er niet zeker van was in verband met “padwerken”. Dit is een Zuid Afrikaans woord voor wegwerkzaamheden. Door het hoog gebergte werd er afgedaald naar een lagergelegen gebied. En omdat het een echte verplaatsing was over een lang afstand werd er onderweg een cd gedraaid van Gert Vlok Nel de Zuid Afrikaanse “Bob Dylan”. In Hazyview werd geluncht, geld gewisseld en boodschappen gedaan. Verder onderweg nog een paar nieuwe woorden geleerd, zoals plankie is een aanhanger en beeldradio = een televisie. Na nog eens drie kwartier rijden kwamen we aan in Nkambeni Safari Park  op de rand van het Kruger National Park. Hier waan je je echt in de film ”Out of Afrika” met Meryl Streep en Robert Redford. Het is een tentenkamp en je slaapt hier dus in een tent en je doucht onder de blote hemel. Het is een echt droom. Om half vijf stond het vertrek gepand voor de “sun going down”trail  de eerste ontdekking in het Krugerpark met open voertuig. Een koude maar mooie ervaring. Ik en zeven anderen zaten bij Alison in de Jeep en gingen eerst naar wat impala’s te hebben gezien naar   en een verdwaalde olifant, naar een spot waar je over de zuidkant van het park uit keek Hier werd ons de lokale alcoholhoudend drankje aangeboden namelijk Amarula wat een beetje te vergelijken is met Baileys. Na hier ook nog enkele koedoes te hebben gezien reden we verder. Het was inmiddels donker geworden en nog kouder. Opeens was er een lichte opwinding want er waren leeuwen gezien. De leeuwen die werden gezien liepen midden op de weg en waren geenszins van plan om aan de kant te gaan wat bij daglicht mooie plaatjes op zou leveren maar omdat de flits niet mocht worden gebruikt was dat nu iets minder en na ongeveer drie kwartier achter deze leeuwen aan te hebben gezeten vonden deze het wel genoeg. De route werd voortgezet naar zo nu en dan nog een impala om vervolgens weer bij het tenten kamp te worden afgezet. Verkleumd begon ik aan het avondeten om vervolgens met een tevreden gevoel terug te kijken op deze dag. Morgenvroeg is het alweer om 04:30 reveille omdat er morgen om 05:30 ontbijt is 

                                                                                                             Zaterdag 10 juni 2017

 

Na een korte nacht is het ontbijten en wordt de groep verdeeld over vier Jeeps net zo als gisteravond het geval was en er dezelfde groep indeling aangehouden werd. Onze chauffeuse was Alison een Sud Afrikaanse meid van begin 20 die dit werk vol overgave en passie doet. Ze stuurde door het park bij zonsopkomst eerst over de paden met aan weerskanten Impala’s en toen kregen we een neushoorn te zien. Het natuurschoon was overweldigend met een mooie blauwe hemel met schapen wolkjes. Toen werd er een neushoorn gespot, prachtig wat een beest, je kan niet begrijpen waarom er mensen zijn die zestigduizend en meer dollar betalen voor zijn hoorn. Na nog koedoe's en meer impala’s te hebben gespot viel de beurt aan de giraf de wildebeest en zebra. Er werd koffie gedronken bij een kleine nederzetting in het park, hier is ook een klein museum gewijd aan Paul Kruger de naamgever aan het park. Na ongeveer 3 kwartier ging het weer verder er werden plaatsen gewisseld zodat iedereen de beste plek kon krijgen. Er werd een olifant bij een aangelegd waterbassin, wat in de jaren 70 gedaan werd maar vlug weer van is afgestapt, omdat de dieren zich hier behoorlijk kunnen verwonden. Na weer impala’s en een eekhoorn werd er weer een neushoorn gezien en hierna was het de beurt aan een kudde olifanten waarbij ook jonkies waren. Er werd door Allison onderweg nog een slangenhuid van het pad gepakt wat de jeep rondging en door naar de volgende groep impala’s. Ook kon men onderweg een tal van vreemde vogels ontdekken waarvan ik de namen niet meer weet, deze waren of donkerblauw gekleurd met oranje ringetjes om de ogen of met een enorme snavel. Ook eentje die van een Japans wandtapijtje was geplukt heel bijzonder. waterbokken, impala’s en koedoe's alles kwam met regelmaat voorbij. De Jeep werd gestopt bij een andere Jeep en er werd een kameleon aan ons geshowd. hyena’s die behoren tot de vijf lelijkste dieren kwamen we ook nog te zien. Er werd geluncht in het park op locatie, dit was heel leuk opgezet, echt zoals het bij safari’s ook gaat. Na dit alles ging het verder naar nog meer olifanten, zebra's, wildebeesten, giraffen, buffels en impala’s naar de nijlpaarden en er was een jonkie bij. Naar nog meer giraffen en zebra’s verlieten we het park en kwamen we weer in het tentenkamp aan. Na even een wijntje te hebben gedronken type ik het blog en zet mijn foto’s op een stickie, om straks wat internet minuten te kunnen huren zodat het op mijn blog komt. Morgenvroeg eerst nog een buschwalk van ongeveer 2 uur en dan is het vertrek om 10 uur gepland en gaan we naar Swaziland.

 

Just A Perfect Day.

  

                                                                                                                    Zondag 11 Juni 2017

  Na vanmorgen te hebben uitgeslapen tot zes uur ging ik om zeven uur ontbijten. Om om acht uur deel te nemen aan een “Morning Sunrise bushwalk” je gaat dan met een kleine groep onder begeleiding van twee rangers wandelen in de wildernis. Na een poosje kwamen wij bij de uitwerpselen van een Neushoorn en de ranger liet het verschil zien van graseters en struikgewas en bladeters. Ook vertelde hij dat de Olifanten het middelste van een boom het lekkerst vinden en daarom vaak hele bomen gewoon afdrukken. Ook vertelde hij over hoevige dieren, katachtigen en dat de Hyena’s eruit zien als honden maar ook tot de katachtigen worden gerekend. Ook dat als je op 30 meter voor een Olifant staat deze je niet opmerkt, omdat de Olifant van nature slechte ogen heeft. Er werden nog meer wetenswaardigheden uitgelegd over het dierenrijk, maar deze zal ik niet allemaal opnoemen. Er werd in de verte een Antiloop gespot en een bijzonder vogeltje maar daar bleef het dan bij. Eenmaal terug in het kamp moesten we snel de bus in om naar Swaziland te gaan. Het zou een dag worden voor onze chauffeur want hij moest voor donker op de nieuwe locatie zijn. Onderweg werd een supermarkt aangedaan Malelane voor een snelle lunch. Onderweg zien we mangobomen, suikerriet, sisal en ananasvelden.  En verder naar de grens tussen Zuid Afrika en Swaziland bij de grens van Jeppes Reefs aangekomen moest iedereen uit de bus en het paspoort af laten stempelen en dan moet je honderd meter lopen door een stukje niemandsland en daar je paspoort weer af laten stempelen voor binnenkomst in Swaziland. Allereerste indruk van Swaziland is dat het veel groener is dan Zuid Afrika. Het heeft net zoals Zuid Afrika ook bergen maar meer valleien hier wordt ook van alles verbouwd zoals bananen en mango’s suikerriet en nog veel meer. Swaziland wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Onderweg werd er gestopt bij een atelier wat mooi glaswerk maakt in allerlei vormen maar toch hoofdzakelijk wilde dieren die je zoal tegenkomt. Verder waren daar ook nog meerdere ander winkeltjes waar Afrikaanse kust werd aangeboden.  Uiteindelijk werd er koers gezet naar Mliliwane Wildlife Santuary. We passeren de hoofdstad, Mbabane en ver van de weg verwijderd midden in de wildernis gelegen Lobamba aan het einde van de Ezulwini-vallei. Hier loop je gewoon zij aan zij met Impala’s. Het is dus een kamp waar ook gewoon wild vrij rond loopt. Na gegeten te hebben en dit blog te hebben geschreven kijk ik alweer rijk halzend uit naar morgen wat er dan allemaal voor moois komt. 

  

                                                                                                                             Maandag 12 juni 2017

 Vandaag was het uitslapen tot half zeven om vervolgens te ontbijten en om 08:30 te vertrekken naar het authentiek dorp Mantenga in Swaziland dit is een dorpje waar het leven van de Swazi's uitgebeeld wordt zo rond 1850. Daar aangekomen moesten de mannen als eerste uit de bus, dit hoort zo volgens de regels, daarna konden de dames zich aansluiten. Er werd door een man uitgelegd hoe een compount is opgezet elk man heeft drie hutten één waar het bier wordt gebrouwen, want dit is erg belangrijk, de andere wordt gekookt en is het domein van de  vrouw en in de derde hut wordt geslapen. Een man mag zoveel vrouwen hebben(bezitten) als hij wil, maar hij moet daar aan de ouders of familie van het meisje een prijs voor betalen is het nog een maagd dan 16 runderen en is het een “gebruikte” dan wordt het minder. Als een jongen jonger is dan 6 jaar slaapt hij bij de moeder, kan hij met zijn rechter hand over het hoofd zijn linker oor aanraken betekent dat hij ouder is als zes. We werden nog langs wat souvenirs en vervolgens werd er een wervelende show opgevoerd van zang en dans. Met de bus ging het vervolgens naar een markt dichtbij waar ook allemaal lokale souvenirs konden worden gekocht. Je moet hier wel flink afdingen en dan nog betaal je te veel. Het ging weer naar Mliliwane Wildlife Sanctury waar werd geluncht en een ieder de middag kon indelen zoals men wilde. Er kon worden paardgereden en gefietst of

gewandeld via trials. Ik heb gekozen voor het laatste.Ik heb de Hippo trail gelopen met nog een stuk Reilly,s Rock trail. Dit is toch ook wel echt een belevenis zonder gids of ranger de wildernis in te gaan en op enkele meters afstand bij Impala’s, Koedoe's en Nyala’s verschillende soorten bokken de lijst is eindeloos. Ook krokodillen en nijlpaarden ontbraken niet na een tocht van om en na bij de 9,5km kwam ik weer in het kamp aan met toch wel een behoorlijke adrenaline stoot. Deze vakantie is een ware droom en is voor mij halverwege al geslaagd. Kijken of ik wat internet tijd kan kopen zodat ik dit verhaal weer op mijn blog kan zetten. Eigenlijk ben ik al compleet overdonderd maar blijf me steeds verrassen wat er morgen weer uit de grote hoed word getoverd.Mantenga Cultural Village, Swaziland.


 

                                                                                                        Dinsdag  13 juni 2017

 

Vandaag ondanks dat het vertrek niet zo vroeg was, toch om kwart over vijf klaar wakker. Ik heb de koffer maar alvast weer ingepakt en na gedoucht te hebben en een vreselijke kop oplos koffie te hebben gedronken en nog maar wat foto’s genomen worden te hebben, ben ik aan het ontbijt gegaan. Om half negen vertrokken wij naar een kaarsen fabriek dit was natuurlijk meer voor de verkoop om een paar randen te kunnen verdienen aan de toerist. Hier vandaan ging het door de hoofdstad van Swaziland naar de grens met Zuid Afrika langs eindeloze velden met suiker riet. De grens bij Golela was niet druk maar alle 31 medereizigers moesten worden ‘uitgeschreven en weer worden toegelaten in Zuid Afrika. Dit ging net zoals toen we Swaziland binnen kwamen tussen beide landen ligt ongeveer 100 meter niemandsland die je te voet moet afleggen. We kwamen nu in de provincie KwaZulu-Natal. Na ongeveer een uur werd er wat geluncht bij Wimpy in Mkuze en na nog een uur werd de locatie voor de volgende dagen bereikt dit was Bayala Game Lodge. Hier werd zo snel mogelijk gebruik gemaakt van het slechte internet om contact te zoeken met de bank, omdat mijn pas geblokkeerd was. Maar dit lukt niet, nadat er een echte braai was genuttigd, inmiddels contact gehad met mijn broer en de bank en het probleem is opgelost. Want zonder geld kom je zelfs in de wildernis van Zululand niet verder.

 


 

                                                                                                                   Woensdag  14 juni 2017

 

Vanmorgen gewekt rond half vijf door een brul van een leeuw (wauw). Daarna gedoucht en ontbeten om om half acht te vertrekken naar Hluhluwe Game Reserve voor een safari in open jeep om neushoorns te kunnen spoten en mogelijk wilde honden. Daar aangekomen stonden de Jeeps al klaar en kon er direct worden begonnen. Er werden blauwe ballen aapjes, neushoorns, olifanten, zebra’s en giraffen en nog veel meer. Kijk maar naar de foto’s. dit is zo iets moois het is niet te beschrijven. Hier wil je wel voor altijd blijven, maar je moet realistisch blijven dat dit niet kan. Daarom gaan we in de loop van de middag nog naar een ander reserve namelijk Phinda. Onderweg terug naar Bayala Game Lodge waar we gisteren waren aangekomen., deden we in Hluhluwe de Spar nog aan voor wat kleine boodschapjes en de lunch. De lunch bestond uit een sandwich die gekocht was bij de supermarkt. Aangekomen bij de lodge hadden we een uurtje vrij om vervolgens weer een nieuwe safari in Phinda Private Game Reserve te doen en deze zou nog beter kunnen zijn dan de vorige. Ik ben benieuwd. Het was weer eens geweldig weer van alles gezien te veel om op te noemen. Parende leeuwen, het mannetje doet het om de 45 minuten, dit verklaarde ook de brul die we s'morgens vroeg hadden gehoord.  De zwarte neushoorn welke het meeste wordt gestroopt en ook de gevaarlijkste is was hier te zien. Allemaal zonder de hoorn op een neus deze is namelijk preventief verwijdert omdat deze op deze ongeveer 65000 dollar per kilo opbrengt en een hoorn ongeveer tussen de zeven en acht kilo weegt blijft het voor stropers een gewilde bezigheid. In het donker weer terug bij de lodge en straks nog lekker eten en dan was het weer een fantastische dag waar ik nog vaak aan zal terugdenken.

 


 

                                                                                                           Donderdag 15 juni 2017,

 

Vanmorgen was het uitslapen. Het vertrek stond gepland om 10:00 uur en ik ga naar het Elephant Lake Hotel in St. Lucia. Hier staat een s, middags een boottocht gepland in het iSimangaliso Wetland Park. Onderweg werd er nog een nieuw Zuid Afrikaans woord geleerd nl beeldradio =televisie. Er werd koffie gedronken bij een café waar ook een museumpje was over Zulu Nathal en de nodige winkeltjes voor de souvenirs. Verder ging het naar de lunch locatie in de omgeving van Hluhluwe bij Zulu Croc Reptielen Park. Ik heb de lunch overgeslagen en het reptielen park bekeken. Op zich wel leuk maar ze zitten toch allemaal in gevangenschap en dat ben ik na dit avontuur niet meer gewoon. Aangekomen in St. Lucia werden we in het dorpje uit de bus gezet en gingen eerst langs de kraampjes met souvenirs. Weer terug bij het hotel werd er ingecheckt en vlug weer in de bus, want we moesten naar de boot. Bij de boot aangekomen werd er snel afgemeerd en werd er naar direct naar de overkant gevaren weer de eerste nijlpaarden al te zien waren het was een prachtig gezicht. Verder werd er stroom opwaarts richting de Indische Oceaan gevaren en werden er krokodillen gezien dit zouden ook de enigste krokodillen zijn voor vandaag. Maar verder varend kwamen we de een na de ander groep nijlpaarden tegen en nijlpaarden die vanaf de kant weer in het water gingen. Spectaculair om te zien hoe deze beesten zich zo kalm bewegen. Het water is erg ondiep want ze lopen op de bodem en ze kunnen op land dan ook een snelheid bereiken van 45km. Het zijn de dieren , ook al ogen ze vriendelijk, ze staan bekend als gevaarlijke dieren. Vooral als een mens tussen de rivier en de plek waar een nijlpaard staat te grazen komt, willen ze die nog wel eens omverlopen. Jaarlijks sterven er in Afrika meer mensen door toedoen van nijlpaarden, dan door leeuwen.de meeste menselijke slachtovers maken. Verder kwam ik de kers op de taart tegen. Een visarend doet een duikvlucht maakt naar beneden zijn poten vooruitsteekt een schilpadje vangt en hier mee wegvliegt en hiervan heb ik prachtige foto’s genomen. Weer terugvarend nog een vechtpartij gezien van nijlpaarden wat prachtig. Weer terug in het dorp aangekomen nog naar de plaatselijke Spar geweest voor Duct tape om mijn koffer te repareren deze is behoorlijk gamel aan het worden. En hierna nog wezen eten bij een visrestaurant en daarna doodop na bed.  

 

                                                                                                        Vrijdag  16 juni 2017

 

 

 

Vandaag zou niet de meest spectaculaire dag worden van de vakantie want het is een verplaatsing over een lange afstand, namelijk van St. Lucia  naar Drakensbergen. Onderweg werd een keer gestopt bij een benzine station voor Koffie en een sanitaire stop. Op de route  kwamen we langs Howick om de waterval te bekijken dus hier werd gestopt en en geshopt. We kwamen langs de stad Durban en Pieter Maritsburg de hoofdstad van Kwazulu Nathal. En Jolanda onze gids vertelde over Apartheid en Nelson Mandela en het ANC. Ook dat Mandela destijds min of meer zat ondergedoken hier Kwazulu Nathal en dat hij op hier in 1962 werd aangehouden en dat hier op een monument en een museum was opgericht ten gevolgen van de“Capture of Nelson Mandela” Dit is de Capture Site. Een monument van stalen pijlen die in de lucht steken en elke pijl is zo gevormd dat als je op ongeveer 25 meter ervoor staat het gezicht van Nelson Mandela verschijnt. Na een proces van 8 maanden het zogenaamde Rivonia Trial sprak Nelson Mandela de volgende woorden  ‘I have fought against white domination, and I have fought against black domination. I have cherished the ideal of a democratic and free society in which all persons live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal which I hope to live for and to achieve. But if needs be it is an ideal for which I am prepared to die'. Hij kreeg levenslange gevangenisstraf en werd overgebracht naar Robben Island. Na een te korte stop gingen we weer verder en reden het Drakensbergen gebied in waar er langs de grens met Lesotho werd gereden en uiteindelijk werd er bij Alpine Heath gestopt. Dit is een resort hoog in de bergen beetje vergelijkbaar de vakantieparken in Nederland. Dit is mijn bestemming voor de komende twee nachten.

 

 

                                                                                                               Zaterdag 17 juni 2017

 

Het einde nadert van de vakantie want er staat niet zoveel meer op de to do list. Vandaag is er een bezoek aan de rotstekeningen van de San  (bosjesmannen) geregeld. We gingen niet zo vroeg weg, maar ik was wel al vroeg op om de zon te zien opkomen in de Drakenbergen. Het was een rit van een kleine drie kwartier. Daar aangekomen werden we onder begeleiding van de gids Elijha naar de rotstekeningen gebracht en hij vertelde onderweg dat hij een Zulu was en hoe het met de kliks en klaks in een taal zat. Ook over het panorama wat een amfitheater wordt genoemd, aangekomen bij de rotstekeningen legde hij de verbeelding uit. En na een afdaling kwamen we weer bij de bus. Terug in Alpine Heath was er lunch geregeld en wek boboti. De middag was een vrije middag en werd door mij besteed aan het proberen te verzenden van dit Blog maar internet is hier in Zuid Afrika een ware crime. Het werkt niet vandaar dat mijn blog ook mondjesmaat doorkomt. Ook mijn telefoon is gelocked en krijg geen verbinding met de provider, dus alles wat pincodes en codes heeft gaat bij mij op zwart. Nou ja, drie keer flink ademhalen en door. En de tablets uitgezet. En maar een fijn gesprek gehad met mijn huisgenoten over hoe mooi de vakantie is en was en dat we bevoorrecht zijn dat wij dit kunnen doen en als je dan na de lokale bevolking kijkt die vaak in erbarmelijke woningen wonen waar je bij ons de geiten nog niet inzet bij wijze van spreken. Morgen naar Johannesburg terug.  

 

 

Zondag 18 juni 2017

Vandaag terug naar Johannesburg. We rijden door het prachtige landschap van de Drakensbergen en onderweg wordt een paar keer gestopt voor een fotomoment van de stuwmeren en de stuwdammen zoals de Sterkfonteindam. En na een paar keer voor koffie en lunch te zijn gestopt kwam al snel kwam de buitenwijken van Johannesburg  in zicht. Na nog een uurtje rijden kwamen we aan bij ons laatste resort. Het is Zulu  Nyala het resort waar we ook de eerste nacht hebben doorgebracht. De kamer die ik heb is mooi koloniaal ingericht. Hier hebben ze weer goed internet en daar maak ik dan ook gretig gebruik van. Het lukt mij om de puckcode voor mijn telefoon op te halen, en kan mijn telefoon weer gebruiken. Het één na het ander bericht komt binnen en wordt gelijk ook weer door mij gewist het blijkt namelijk dat ik in 14 dagen niet al te veel heb gemist. Ook werk ik mijn blog bij. En om een uur of half zes ga ik na het terras en voeg mij bij de andere er wordt een glas wijn besteld en dat smaakt. Om zeven uur is het diner en hierna wordt er nog gezellig een wijntje gedronken en achteraf teveel. Welterusten.

 

Maandag 19 juni 2017

 

De dag van vertrek. Vanmorgen met een behoorlijke hoofdwond wakker geworden, te veel aan Bacchus geofferd en vermoedelijk met het na bed gegaan te zijn mijn hoofd aan het koloniale nachtkastje, wat iets hoger is dan het bed gestoten. Voel mij wel een beetje dom, maar zoals wij in Drenthe zeggen "achteraf kiek ie een koe in de konte". Om 11 uur vertrokken we naar centrum Johannesburg. Om wat ooit het hoogste gebouw was te bezoeken. De Carlton Centre Office Tower daar waar je met een lift na de vijftigste verdieping gaat en waar je een goed uitzicht had over Johannesburg en vanwaar je de goudmijn ziet liggen deze goudmijn is meer dan 3000 meter diep. Maar de meeste Zuid-Afrikaanse goudmijnen maken geen winst meer door de hoge kosten en de dalende goudprijs. Na een het centrum weer te hebben verlaten en een opgeluchte Yolanda ging het richting Soweto"(South Western Townschip), ook wel door de lokale bevolking verklaard als "So Where To", waar Josephine ons vergezelde, zij is een lokale gids die woont in Soweto. We reden langs het  Chris Hani Baragwanath Hospital het op drie na grootste ziekenhuis van de wereld met 3200 bedden. Al snel stopten we bij Robby’s Place een restaurant waar een lokale lunch werd geserveerd en Robby zong en speelde gitaar samen met een zangeres nummers van Bob Marley en Elvis Presley. Was een erg goede lunch verder gingen we naar een monument  en een kleine markt. De tour ging verder en we zagen alle kanten van Soweto, zoals de golfplaat huisje maar ook de rijke kant wat Beverly Hills  wordt genoemd hier woont ook Winnie Mandela. We kwamen bij het monument de plek waar de blanke oproeppolitie de 13-jarige Hector Pieterson doodschoot tijdens het scholierenprotest van 1976. De moord ontketende Soweto Uprisings rellen die het begin inluidden van het einde van apartheid veertien jaar later. Het Soweto zo ik het op mijn netvlies had, is niet meer omdat er nu veel sociale woningbouw is gedaan. Maar sommige delen is nog wel zo het was en hier wonen veelal mensen uit andere Afrikaanse landen. Het ging naar het Mandela huis in de Vilakezi Street in Orlando West. Hier woonde hij met zijn eerste vrouw Evelyn. Hier werd het huis bezocht Na zijn gevangenschap heeft hij hier nog elf dagen gewoond, maar het was niet veilig en het was te druk en daarom besloot hij naar het veilige Sandton te verhuizen. Bijzonder is het te noemen dat de Vilakezi street de enigste straat is in de wereld waar twee nobel prijs winnaars hebben gewoond  Nelson Mandela en Desmond Tutu. Er werd nog wat gedronken bij een restaurantje in de straat. We gingen weer in de bus en na afscheid te hebben genomen van onze plaatselijk gids, ging het richting airport. Na nog een bedankje van Yolanda aan ons en dat ze vroeg of we niet konden blijven was het ongeveer een uur of vijf dat we bij het vliegveld aankwamen. Hier werden snel de koffers uit de bus gehaald en afscheid genomen van Jack. Yolande liep nog mee tot aan de vertrekhal en daar werd afscheid van haar genomen. Op het vliegveld moet je vier en half uur voor vertrek van de vlucht aanwezig zijn. De vlucht KL0592 ging om kwart over elf na het koffers inleveren en de grens gepasseerd te zijn. Was er alle tijd om nog te schoppen en te eten en andere dingen te doen. Om 22:10 uur was het boardingtijd en na het opstijgen was het dan gedaan.  

 


Dinsdag 20 juni 2017

 

Na geen oog te hebben dichtgedaan in het vliegtuig lande ik rond een uur of tien en na mijn koffer, die gelukkig goed was overgekomen, van de band te hebben gehaald. Werd er nog afscheid genomen van de meeste medereizigers en ging ik met de bus naar de parkeerplaats waar mijn auto stond. En na een voorspoedige autoreis was ik rond 1 uur thuis. 


routenawoordAls je zo een reis doet weet je eigenlijk niet wat je moet verwachten. Je hoort wel dingen en je leest er veel over. Maar er zijn toch altijd nog dingen waar je vragen over hebt zoals, de accommodatie, de groep, de mensen en de reisleidster. Nou achteraf terugkijkend is het mij alleen maar meegevallen het was een super reis met super accommodaties, een fantastische groep en een fijne reisleidster en chauffeur. Het was een reis van drie duizend kilometer en langs de mooiste plekjes en heel veel dingen gezien en intens genoten van de Gamedrives de wilde dieren en de excursies. De big five de olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel heb ik niet allemaal gezien. De luipaard werd niet gezien, maar deze had ik in 1993 in Kenya gezien, dus uiteindelijk is mijn lijst compleet.  Het verhaal rond de voortrekkers en Nelson Mandela  en het ANC was heel erg boeiend en interessant. Het was een Fantastische Reis. Ik hoop voor degene die mijn blog leest het met net zoveel plezier doet als dat ik het gemaakt heb. De foto's zijn geselecteerd uit eerste keuze, en is een kleine compilatie van de bijna 2500 foto's die ik heb gemaakt.

groot geluk,

Jan FransAlgemene informatie

 

Zuid-Afrika (Engels: South Africa, Afrikaans: Suid-Afrika) is een land in Afrika dat grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Een aantal grote steden in Zuid-Afrika zijn: Pretoria, Kaapstad (Cape Town), Bloemfontein, Johannesburg, Durban en Kimberley.
Zuid-Afrika is een land dat bekend staat om zijn indrukwekkende natuur. Het land is grotendeels bergachtig, er zijn veel grote meren, watervallen, grote bergen en grote stukken wildernis. Daarnaast kent het land vele Nationale parken, natuurreservaten en wildparken. In deze gebieden komen ongeveer 20.000 verschillende plantensoorten en veel wilde diersoorten voor zoals de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De lange kustlijn van Zuid-Afrika bestaat grotendeels uit witte zandstranden waar men ideaal kan zonnen en watersporten kan beoefenen. Zo kan men er o.a. windsurfen, duiken en zeilen. Daarnaast kun je aan de kust walvissen en pinguïns spotten. De economie van het land draait grotendeels op de gewonnen delfstoffen zoals goud, diamant, metalen en mineralen. De bevolking is veelal arm en leeft grotendeels van landbouw. Zuid-Afrika heeft daarnaast te kampen met Nationale problemen zoals criminaliteit, corruptie en AIDS.

 

Provincies van Zuid-Afrika:
Gauteng, KwaZoeloe-Natal, Limpopo, Mpumalanga, Noord-Kaap, Noordwest, Oost-Kaap, Vrijstaat en West-Kaap.

 

Officiële naam: Republiek Zuid-Afrika
Continent: Afrika
Oppervlakte: 1.221.037 km²
Hoofdstad: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht)
Inwoneraantal: 51.770.560 inwoners (2011)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 3.450 m (Mafadi)
Afstand (Amsterdam – Kaapstad): 8.940 km
Vliegduur: circa 10 uur en 30 minuten

 


Swaziland is ongeveer even groot als Wallonië. Het is geheel ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique, en heeft bijgevolg geen kustlijn. Het grenst 535 km aan Zuid-Afrika en 105 km aan Mozambique. Er zijn meerdere grensposten met Zuid-Afrika en twee grensposten met Mozambique (Goba en Namaacha).

Officiële naam: Koninkrijk Swaziland
Continent: Afrika
Oppervlakte: 17.364 km²
Hoofdstad: Mbabane
Inwoneraantal: 1.185.000 inwoners (2009)
Regeringsvorm: Monarchie
Hoogste punt: 1.862 m (Emlembe)
Afstand (Amsterdam – Mbabane): 9.081 km
Vliegduur: circa 11 uur en 45 minuten


Zuid-Afrikaanse rand

 

De Zuid-Afrikaanse rand is de munteenheid van Zuid-Afrika. De naam is afgeleid van de goudader in Witwatersrand. De munt werd ingevoerd in 1961, toen Zuid-Afrika een republiek werd, en verving het Zuid-Afrikaanse pond als wettelijke munteenheid. Er zijn vijf bankbiljetten (van 10, 20, 50, 100 en 200 rand) en negen munten (van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent alsmede 1, 2 en 5 rand). Sinds april 2002 worden de munten van 1 en 2 cent niet meer geslagen.


Hier nog een aantal woorden uit Zuid-Afrika met daaronder de Nederlandse vertaling:


Nederland Zuid-Afrika
metro moltrein
lift hijser
lift hijsbakkie
stewardess lugwaardin
trampoline wipmat
chirurg snijdokter
cameleon verkleurmannetje
giraffe langnekkameel
onverteerbaar vet gebak maagbom
kruiswoordpuzzel blokkiesraaisel
telefoonbotje (puntje van elleboog; neuk is stoot) verneukbeentje
stripverhaal strokiesverhaal
rock-'n-roll band ruk-en-pluk orke
vurig meisje warmpatat
levenslustig iemand malkop
stekker en stopcontact vonkprop kragprop en muurprop
scooter bromponie
verkeerslicht robot
viaduct duikweg
radiostation uitzaaistatie
perforator gaatjesdrukker
geluidsoverlast geraasbesoedeling
snack peuselhappie
thriller riller
rood knipperlicht flikkerrooi
knipperlicht flikkerlig
verkeersdrempel vaartboggel
asfaltweg teerpad
roekeloze motorrijder padbuffel
wegpiraat padvark
cake sponskoek
computer rekenaar
weekend naweek
pin-up prikkelpop
wegwerkzaamheden padwerk
lekke band papband
snelheidscontrole spoedlokval
oorlogsschip van-nikske-nie-bang-skip
lucifer vuurhoutje
baviaan bobbejaan
gnoe blaubees
neushoorn renoster

 

Commentaren: 14
 • #14

  Tony S. (zaterdag, 01 juli 2017 17:41)

  Wat een prachtige foto's en reisverslagen, schitterend!!!

 • #13

  alice (donderdag, 29 juni 2017 19:46)

  Mooi om te lezen!! Weer een ervaring rijker Jan Frans.
  Ben benieuwd wat je volgende reis gaat worden :)
  Gr Alice

 • #12

  Sonja en Peter de Boer (maandag, 26 juni 2017 09:29)

  Wat leuk om te lezen. Het was inderdaad een hele mooie reis.
  Wij hebben het ook erg leuk gevonden.
  Groeten, Peter en Sonja

 • #11

  Judith de graaf (zondag, 25 juni 2017 22:20)

  Jemig wat heb jij er een kunstwerk van gemaakt. Heel erg mooie foto's en goede nauwkeurige teksten. Mijn complimenten! Wij vonden het ook een erg mooie en leuke reis met een gezellige groep. Veel reisplezier verder en wie weet tot ziens..

  Hartelijke groet judith em Pieter

 • #10

  Sander (zondag, 25 juni 2017 20:37)

  Mooie blog. Je hebt er veel werk van gemaakt. Ik vond het ook een erg leuke reis. Was gezellig. Groetjes van Sander en Mora

 • #9

  Fenneke (zondag, 25 juni 2017 19:55)

  Wat een reis, wat een indrukken, wat een verhaal en wat een foto's! Prachtig! Dit neemt niemand je meer af. Bedankt voor het mooie kijkje in jouw onvergetelijke reis!

 • #8

  Mei Ling (vrijdag, 23 juni 2017 10:47)

  Super leuke en mooie blog. Zo heb ik ook kunnen meegenieten van je reis ;-)
  Geniet nog van de rest van de vakantie!

 • #7

  Anneke (dinsdag, 20 juni 2017 21:04)

  Zo te zien en te lezen heb je een supermooie vakantie gehad!!! Tot eind juli Jan Frans!

 • #6

  Mei Ling (donderdag, 15 juni 2017 16:40)

  Zo te zien heb je het goed naar je zin. Ik ben jaloers!
  Geniet lekker van de welverdiende reis.

  Groet,
  Mei Ling

 • #5

  Jan H (woensdag, 14 juni 2017 11:22)

  Het ziet er geweldig uit.

 • #4

  Fieke (maandag, 12 juni 2017 23:23)

  Fijn dat je vakantie nu al geslaagd is . Zo te lezen heb je al veel gezien en beleeft. Blijf genieten en nog veel plezier.

 • #3

  Didem (vrijdag, 09 juni 2017 14:27)

  Heel erg leuk Jan-Frans, de foto's zier er geweldig uit. Geniet ervan:)!

 • #2

  Jan H (woensdag, 07 juni 2017 10:35)

  Veel plezier bij de jacht!

 • #1

  Jan H (dinsdag, 06 juni 2017 11:17)

  En, al elefanten gespot?